Inspiration!

Vad får dig att inspireras en "mitt i vinter dag"? Hur får vi kraft att slutföra de evighetslånga måsten? Eller bara orka kliva upp och vara människa? Jag vill mena att vi alla har vårt sätt att hitta inspirationen. Ibland behöver jag bara en enkel inspiration som en godispåse men den inspirationen räcker inte långt, lämnar egentligen bara en fadd bismak. Vissa dar när det är en tjock hinna över hjärnans funktioner blir det lite svårare. Du tar steg för steg och måste stanna för att vila efter varje. Du tänker vad i hela friden håller jag på med, vill jag ha det så här? Vissa av oss blir rädda och tror att inget kan återfå inspirationen igen. Jag kan hitta inspiration i mig själv men ofta brukar jag tänka på möten med människor jag haft under mina år. Jag vill gärna återberätta något speciellt möte som fick mig rörd, glad och fick mig att se att allt handlar inte om det vi "tror". Jag nämner som vanligt inga namn eller platser.

♥♥♥

Det här var många år sedan, jag var ung och hade mina skäl att må dåligt. Minns denna dag som i går. Det var vår och takdroppen hade just börjat hamra på de flestas altaner. Solen sken och snön var bländande vit. En härlig tid tycker många. När solen omfamnar en med varma löften och hopp att sommaren är på väg. Jag såg inte detta utan för mig var bara allt som en gråmulen dag. Jag hade trasiga skor och ovårdat yttre och framför allt var mina ögon utan liv. Jag satt utomhus på en plats där människor passerade. Troligen uppfattade jag inte att jag fick sällskap för jag var så inne i mitt eget överlevande. Plötsligt var det någon som tilltalade mig och jag tittar efter och ser en dam. Hon hade en rullator och satt på den brevid mig. Hon sa något och jag hann tänka"typiskt"nu ska hon prata om extrapriser på Gevalia kaffe! (Oförskämd var jag på den tiden.) Men på något vis mötte jag hennes ögon och såg något varmt i dessa leende ögon. Hon hade något i sina ögon som tilltalade mig så jag log tillbaka. Då säger damen "flicka lilla, dina ögon är så sorgsna, hur mår du?" Jag skruvade mig nervöst på bänken där jag satt och visste inte vad jag skulle säga.

Damen fortsatte "du kanske tycker jag är gammal och ska snart dö och borde inte besvära dig med mitt prat. Du förstår flicka lilla jag har också levt och förlorat mycket i mitt liv. Idag har jag ingen vän kvar de har allihopa dött eller är senila och minns mig inte. Jag vaknar varje dag ändå och är så tacksam!" Jag tänkte, vad har hon att vara tacksam över? Som om hon visste jag tänkte säger hon medans hon tar min hand: "Jag har lärt mig massor och lärt mig vara ödmjuk. Livet är inte som vi tror när vi är unga och odödliga. Livet är mera än så. Vi bestämmer egentligen själva hur livet ska vara". Jag svarade inte och kommenterade inte vad hon sagt, för jag förstod inte vad hon menade. Däremot höll jag kvar hennes hand länge och vi satt tysta och tittade på människorna som passerade och ibland på varandra. Hennes levande ögon nådde mitt inre och jag kände mig trygg.

Denna dam följer mina tankar än i dag och tror jag närmar mig att förstå vad hon menade med att vi bestämmer egentligen själva hur livet ska te sig och vad ödmjukhet är. Även om jag har en bit kvar.  Damen har av enkel handling och ord gjort skillnad för mig.


                           

♥♥♥

Jag har flera speciella möten men har nyligen mött en människa som berörde mig. Hon hade cancer och hade en begränsad tid kvar. Denna kvinnas inspiration var större än många andras trots hon bara hade en kort tid kvar. Jag träffade henne ofta och kan inte med ord säga varför jag så gärna ville vara hos henne. Jag är inte rädd att ställa frågor och gjorde det. Hon ville jag skulle skriva ner vissa delar. En naturlig fråga för mig var "hur orkar du vara så levande men vi båda vet ju att du är döende"? Då säger denna vackra människa "vi har bara en dag åt gången oavsett om vi ska dö i morgon eller om 60 år". Varenda hårstrå stod rakt upp på mig när hon sa det, för hon sa det med äkta inspiration. Denna vackra kvinna har fått återförenas med sin man på andra sidan nu. Jag läste nyligen det jag skrivit ner utifrån våra samtal. Jag citerar henne nu  "
Jag har haft mina prövningar och många skulle kanske vara oerhört bitter men vet du Malin, jag är inte bitter. Jag har lärt mig att förlåta, det måste du med göra! Förlåta är svårt men när man gör det finns inga gränser längre".

(Vill inte kommentera ovanstående citat och förstöra det magiska)


                 

♥♥♥

Jag och min man var ute på lokal för en tid sedan och där mötte han en vän. Denna vän hade varit med om en svår motorcykel olycka som resulterade att han fick ett stort funktionshinder. Tidigare har min man pratat om denna mans inspiration både före och efter olyckan. När olyckan hade skett förfasades man över hans tragedi att inte kunna återgå som vanligt igen på grund av funktionshindret.  Jag tänkte likadant och han var egentligen okänd för mig men min sympati var stor för honom och hans familj. När han denna kväll pratade med min man så såg jag han hade den där glöden/inspirationen som jag finner så omvälvande. Han bekrev inte alls sin situation som ett hinder! Han gör nästan allt som innan olyckan. Sen kommer hans citat: "Jag har haft sådan tur och fått två liv i ett. Ett liv före olyckan och ett annat efter olyckan."


                      

                      


Jag tänker ofta på möten som har varit "så där magiska" och jag har lärt mig se att allt är inte som vi tror. Långt därifrån. Om man ser på mina skildringar så kan ni ana vad min första insikt har varit och det omkullkastas så fantastiskt brutalt! Kvar står jag förvirrad och lycklig över att fått ny inspiration eller insikt. När det händer mig rinner mitt hjärta över. Låter som en klyscha men det känns så. Tänk att en dag på ålderns höst med gikt och högt blodtryck kan säga "jag är så tacksam". Då tror jag att man lyckats fånga det viktiga i livet.

Var rädd om varandra!♥

                    


Mitt i veckan

Ja mitt i veckan och det närmar sig en ledig dag. Har en sjuk son hemma idag men ska arbeta em. Jag infinner mig i en mellanperiod nu, ni vet när man är så där mitt i emellan något som ska förändras. Man kan alltid undra vad förändringen blir. Ska det bli en praktiskt, fysisk eller psykisk förändring? Vilka mål finns i respektive kategori. Jag brukar ha insikt i mina kategorier.

Då det gäller praktiskt så infann sig ett städinferno här hemma i söndags och hemmet är fortfarande riskfritt från rullande öken buskar. Jag har tänkt mig lite målning och tapetsering nu när jakten snart är ett minne blott denna säsong. Snart kommer skyttet i gång och då har jag målet att undvika skjuta mig i foten och vinna över gubben. Nu sist blev vi på delad plats men jag hade en femetta mer och jag lovar denna femetta leder många diskussioner här hemma. Om man nu ska ge sig till tapetsering finns olika riskfaktorer som jag måste identifiera så inte huset " den lantliga idyllen"inte blir en levande måltavla för journalistiken och hemvärnet.

Fysiken liknar en rulltrappa som går baklänges just nu. Jag gjorde ett stor risk i går, man kan tro att sinnesförvirringen hade nått kulmen. Jag stod i en provhytt och vi vet ju att speglarna är gravt manipulerade. Hur som helst kom jag på att jag har för korta ben. Så nu funderar jag att binda fast benen i en tall och sen fästa fast min överdel i Terranons dragkula. Tänkte låta sonen övningsköra och en stor förhoppning är då att mina ben blir utdragna. Eller så funderar jag att donera benen till medicinsk forskning. Vi får väl se. Jag kan tänka mig att de flesta medicinare skulle bli ivriga när de såg mina ben. "Hm är det ödem eller en utomjordig mutering" ......

Mina psykiska mål är helt enkelt att försöka hålla sansen. Jag tror mig vara rätt så psykiskt stabil (jag har bytt snällplåster) och om vi då tittar på "psykiska förmågor" kan man ju som tidigare vända det till unikt eller sinnessjukt. Målet är här att utveckla min förmåga att till fjärrskådning. Ja det är bra att kunna faktiskt. Jag kan lätt "se" vart hundarna rymt eller ännu bättre se om gubben tankat bilen, fast det kan jag redan. Har funnit meditation som en viktig ingrediens för egen reflektion och hålla min höga stressnivå stabil. Att hantera sig själv är det svåraste en människa gör.


Nog om detta ha nu en bra mitt i veckan. Tänk på mig när ni öppnar godispåsen i kväll. Mana fram en bild där jag sitter i soffan med ett glas vatten och med en husmans. Allt för jaktens skull!

Var rädd om varandra och kom ihåg att vi ska vara glada att lögner finns för tänk om allt vi hörde var sant! ♥♥♥


                           

Lördag en vecka har gått!

En arbetsvecka till ända och kylan är svår! Min vecka kan sammanfattas enkelt "hard work" och sen försöka få i familjen föda och rasta hundar x 2. Jag rastar hundarna var för sig annars blir det rodel åkning alá barbacka. Ni vet vardagens andra måsten äta, städa, tvätta och handla! Handla är det värsta! I går skulle jag dessutom köpa byxor, jag provade dem inte för jag vet att speglarna i provhytterna är gravt manipulerade. Jag tänkte att jag tar till i storleken och betalade och gick. När jag kom hem såg jag att det stod 52 på dem och hör och häpna de var förstora! Nåja om kylan fortsätter så kan de komma väl till pass....

                                 

Jag håller på att inse att min ålder kommer snart ligga mig i fatet känner mig nästan som en "returoxe" eller rättare sagt "gallko" och vi jägare vet vad man gör med dessa kreatur. Jag har förvisso fått mer semesterdagar när man hamnar "i min ålder" = JAKT. Om ni tror jag har åldersnoja så tror ni alldeles rätt tills jag tänker efter vad jag hunnit ställa med under livet, då borde jag vara omkring 91,3 år enligt min uträkning. Så utifrån 91,3 år ser jag väl rätt så fräsch ut, inte sant? Jag saknar lite utmaningar nu så jag mitt enfalda väsen tänker söka in på olika utbildningar. Då tror jag att min kronologiska ålder är till min fördel istället för 91,3 år. Så man kan vända allt till det positiva.

                 

Jag ringde olika studievägledare som försökte hjälpa mig så gott det gick. Det blev lite av en besvikelse när jag insåg att det måste tydligen tar år för att läsa. Det går alltså inte få en bunt med böcker, uppgifter och sen beställa exemination! Ni får ursäkta mig men är inte "helfart" så snabbt som möjligt? Menar det finns ju begrepp som "quick start" i andra samamnhang exempelvis när man ska förminska sitt omfång. Jag passar nog inte in men har faktiskt kommit på att jag kan läsa på distans och försörja mig samtidigt. Då gör det inget om det tar tid. Jag har hittat utbildningen som måste ha utformats efter mig! Jag är behörig men urvalet ska innefatta personligt brev och intervju. Hur ska jag få dem att förstå att denna utbildning är perfekt för mig och min ambitionsnivå? Jag har lite att fundera på gällande taktik och läppglans...

En av mina bästa vänner är studievägledare och hon lyfte ett varnande finger "du behöver inte vara bäst, godkänt är det som räknas". Hon ska få titta på denna utbildning och hon om någon kommer att kunna ge råd utifrån mitt galna väsen. Sedan måste jag kolla om kursstarten är under första älgjaktsveckan.....Vilket så klart alla utbildningar i hela universum har sin "gemensam start med internat" under v 36! Detta borde införas i svensk grundlag att INGET NYTT ska startas under första jaktveckan!

                  

Min man hejar på! Han vet att hans fru går lös på inredning om hon ska gå sakta fram. Han vet även att utbildningen är långt borta vilket innebär att "kon är borta från båset" ibland. Han kan nog behöva ensamtid han också. Det har ju hänt förr jag varit borta, så samma dag jag planeras komma hem brukar han få bråttom att ordningställa något form av hem bland pizzakartonger och SOCKAR överallt....hehe

Tyvärr är det alltid många OM och MEN kvar innan jag vet hur detta blir. Det kan komma nya vindar emellan. Just nu VILL JAG av hela mitt väsen. De som känner mig vet att det brukar hända grejor då men inte alltid det jag tänkte på först. Så jag står i startgroparna för något nytt- det är då säkert!

Jag hoppas att det är utbildning som är tänkt för denna "gallko" istället för slaktmasken:)

Ha det bra och var rädd om varandra! (Jag kommer att uppdatera bloggen oftare)


                                  


Vad har hänt sen sist?

Ja nu har det gått några dar in på det nya året. För min del så har jag hunnit med en del, att umgås med vänner! Det är alltid så trevligt under julledigheter när man tar sig tid att hälsa på eller att vänner kommer och hjälper en att äta upp julens härligheter. Vi har firat 2 årig bröloppsdag den 5:e och vi hade en mycket trevlig dag. Hela familjen på resturang och därefter familjehandlade vi....Ja det kan bli hur trevligt som helst. Dock upplevde vi oss nästan som "familjen annorlunda" när vi var på ica. Gud vet när vi frivilligt var allihopa på en butik. Kändes som vi var på social träning i uppklätt format och lite av den galna familjen.

             

Jag har lärt mig kasta mig ut ur Terranon när gubben kör! Det är viktigt att kunna. Torrtränade på gården först medans bilen stod stilla. Sen for vi efter en mindre trafikerad väg. Jag liksom halvstod upp med bildörren öppen och sen när gubben ropade "Go Go Go" kastade jag mig ut. Försköker nu få till det hela med en snygg rullning för att sen komma upp på fötterna. Det tar sig! När man kan få användning för detta visar sig säkert för jag vill verkligen utveckla denna förmåga.

Sen det här med snön och södra delen i vårt land... Eftersom fru Persson ansåg vi skulle sälja snöslungan för att få tillbaka en form av ekonomi, blev maken så glad över att jag ens tänkt ekonomi så snabbt som ögat var snöslungan på blocket. Vet ni, det blev budgivning och snöslungan ser ut att hamna i Danmark! Vi är förvånade och full i skratt. Här i norr säljer vi kvastar, spadar dyrt till stackarna i söder som fått  snö innanför skorna. Fast jag kollade på youtube att danskarna har fått mer än snö i skon...Vilka snövallar- där ligger vi i lä. Vi har minst snö här uppe tydligen. Fast i dag kommer det lite snö för att jämna ut lite. Ids inte ringa tidningarna över att vår infart drevat igen. Ringer nog en man med traktor istället. Det borde sörlänningarna lära sig att expressens journalister inte har en snöslunga med sig.

                  

 JAG VANN PÅ POSTKOD!! Tro nu inte det blev så pass jag kan dela med mig men jag anser nu jag har ett par tusen "över" och det här med pengar är nog inget bra egentligen. När jag har ett par tusen går min hjärna på högvarv hur jag på bästa sätt ska kunna göra slut på dem. Det är egentligen bäst när jag inga pengar har för då behöver jag inte fundera. Fast jag kanske ska gå på Lindex, det vore ju likt mig:) Fast jag har ju arbetskläder som jag kallar det, då kan Lindex vara bra. Ser inte bra ut om jag går i camoflage och flanellskjorta på Socialkontoret. Dessutom har jag "samlat vätska" under julen så jag måste köpa nya byxor..... Fast speglarna i provhytterna är ju gravt manipulerade bara för att man ska tröstäta ännu mer och behöva köpa ännu mera kläder. Det är ett grymt trick av köpmännen!

              

Jag har det fruktansvärt i vintertid när jakten går på sparlåga och när snödjupet gör det svårt att gå i skogen. Jag försöker hitta ett sätt att göra av med energi och framförallt fylla på energi utan att vara i skogen. Jag är villrådig! Skidor....oj det knyter sig i magen bara jag tänker på skidor. Tur är att jag har inga... I fjol lånade jag min 7 åriga sons skidor, det funkade bra! Men det gick inte så fort när längden var ofördelaktiga för fart och fläkt men helt klart fördelaktig för min föga förmåga att hålla balansen. Dessutom är ju vintertiden rent farlig för att irra sig vilse i skogen. Jag vet mina tillkortakommanden och hade tänkt vara med ett tag till. Jag tror inte GPS fungerar om det är dålig sikt eller snöar mycket. Signalerna stoppas liksom, det är min övertygelse. Skoterspår är opålitliga, vart är framåt och bakåt på ett skoterspår???

                  

Jag kommer nog att snöa in och vara fet, förlåt samlat vätska var det ju, och helt oregörlig innan det är barmark. Fast känner jag mig själv rätt hittar jag på något galet till slut och då lovar jag att rapportera.

Var rädd om varandra nu!


Jakthistoria

På andras begäran blir dagens bloggande om jakt. Det ska väl gå an, måste tänka på mina jaktbröder (och systrar) som tydligen saknat en riktigt jakthistoria. Vilken ska man ta? Jag tror jag återberättar min upplevelse när jag började finna jakten intressant och även ansåg jägarna vara ett mycket speciellt släkte......♥

                          

Att leva bland jägare är inget nytt för mig men jag kom inte till skott själv förrän några år sedan att börja jaga med skarpladdat. Min far och farbröder var sanna jägare under min barndom. Som barn lyssnade jag ivrigt på jakthistorier. När deras röster mörknade och nästan viskade blev jag på helspänn för det kunde låta som om de skulle berätta något super hemligt men oftast handlade de om hur de gjorde upp eld och satte sig ner och väntade?? Att en "väntan" kunde låta så där super spännande. Sedan när historien började nå klimax höjdes rösten och far kunde ställa sig upp och gestikulera hur "stor´n" brakade sig fram ur björkslyet. Vuxna män hänfördes så innerligt över en liten pinntjur mitt "oppa lia" vid stöttingfjället. Med barns ögon såg jag hur far varje höst förvandlades till något "galet" och det var en gedigen planering. Allt från sockor till ammunition låg utspridda över matbordet. Innehållet i jägarsäcken var mycket noga uttänkt och det var nästintill maniskt. Far hade även lärt sig locka på älg en höst och det vill jag lova att det fick familjen lida för. En förinspelad kasett med älg bröl fyllde högtalarna i bilen, vardagsrummet och köket. De må så vara men då far skulle efterlikna detta blev det för mycket för oss helt enkelt. Jag minns jag sa lite syrligt till far: "Tror du inte det vore större chans älgarna kom till dig om du stod i skogen och bröla än i köket, älgarna tar sig aldrig uppför farstu-trappen!"

                   
 
Kan de må vara därför det tog ett antal år innan jag började med jakten själv?! Skämt och sido- jag minns min fars och farbröders glöd i sina ögon. Då visste jag inte vad denna glöd stod för men NU vet jag!

Åren gick och visst följde jag med i byns älgstatistik och lyssnade på fars imponerande berättelse som utspelades efter jaktdagarna. Min far jagade i hembyn och hans uppgift var att märka pass och göra passkartor. Minns jag tänkte " allt för en pinntjurs skull".....Far frågade ofta om jag ville följa med och gå passarkedjor innan jaktstarten, för att utröna om allt var på sin plats. Det ville jag aldrig för han valde alltid den hetaste sommardagen och myggen var stora som helikoptrar. Vad skulle det vara för nöje? I dag hade jag gärnat följt med honom oavsett hetta och flygande helikoptrar.

Äldre blev jag och flyttade tillbaka till hembyn och började studera naturen och jägarkåren. Det finns alltid en dold hierarki i jägarkåren, jag menar inget osunt utan det finns alltid en "äldste jaktbroder" som inviger ynglarna i jägarkåren. Man skulle tänka sig en ritual med älghuvuden och att man dricker älgblod men så är det inte-jag lovar. Här är invignen mer subtilt med vissa praktiska moment. Det är här jägarsnytningen kom till! Man liksom snyter i luften och håller för ena näshålet. Ska vara ärlig att jag inte riktigt klarat det än för innehållet har hittills hamnat på jackan! Jag kan beskriva denna hierarki utifrån en sann händelse jag var med om när min man skulle invigas. Då hade han redan klarat av vad bakspåra är, själv funderar jag än varför man ska spåra älgen baklänges.

                     


Det här var när ***** kom till byn!! Det här är så spännande att att jag använder asterisker ett tag till. Mitt i min mans invigning kom ***** och då blev det fart i jägarapparaten. Både jag och min man hann knappt med så fort organaniserades alla aktörer efter "överselsvägen" och en del efter "gammelhemsvägen". Eftersom äldstebrodern teg hela tiden så tror jag inte många hann begripa att ***** var i farten. Eller så får man telepatiska förmågor när invigningen är klar. Vi började gå efter vägen och där stod man i en ring och stirrade tysta på något som låg på vägen. Äldste brodern gestikulerade till ynglarna. Vi kom fram till de hängivnas klubb och ringen skingrades och till slut såg jag vad de hade stirrat på!!! Då var jag inte särskilt imponerad utan utbrister helt tanklöst " EN BAJSKORV". En blick från äldstebrodern fick mig att inse att kvinnan skola tiga i församlingen. Jag stod tyst och iakttog skådespelet kring denna beundransvärda tarmtömning.

                      

En yngling stod med en pinne och petade imponerande över denna tarmtömning. Männen hummade och nickade tyst till varandra. Äldste brodern harklar sig och en yngling längst bak stiger fram, det var tydligen hans tur att peta med pinnen. Ännu värre han tar fram en påse och tar med sig bajskorven!!! Min man tittade intresserad och jag tänkte "han är förlorad"! Eftersom jag blir lätt stressad över situationer jag inte begriper mig på försökte jag med ett käckt skämt " ska vi leka gissa bajset och då tror jag detta bajs tillhör *****!" En hård armbåge i sidan kom från min man som sedan tittar oroligt på äldstebrodern. Hör och häpna så pekar han på mig och nickar imponerat. Jag trodde de skulle skratta eller bli arg på mig nejdå istället stirrar de runt omkring sig och tar fram en tändare och håller upp den. Jag kände att jag började bli accepterad och gör likadant med min tändare men tillägger skönsången "There is a house of the raisning sun". Då blev det för mycket för min man och jag hamnade i bilen och han väste mellan tänderna "nu slutar du, det här är allvar, BJÖRN är på området". Jaha tänkte jag, kan det bero på att vi är i skogen?!!

                    

Hur är det i dag då? Jo jag brölar i skogen, petar i bajs och spårar älgen baklänges! Jag är bara så TOKLYCKLIG då! Stövare har jag som ränner kors och tvärs över området. BJÖRN är min stora inspiration om än jag vägrar ta hem bajset!

Jag hade önskat far varit med fast det är han ibland- vet ni vem som tagit över hans syssla gällande pass och kartor?? Jo hans ironiska dotter som skriver nu ♥ Jag är helt säker att han styr på sitt sätt där han finns nu i det sälla jaktmarkerna.

"Gubbarna" i jaktlaget är underbara och jag har min plats i jägarkåren. Så det är en myt att kvinnor har svårt att komma sig in i jägar gemenskapen! Eller så ser det mig inte som en kvinna, hrmf, fast det må vara så då! ♥

(Om ni kan härleda till personer och platser kan det stämma men det är dock en kärleksfull jakthistoria med en aning överdriven med syrlig underhållnings ingrediens.)

Var rädd om varandra!



RSS 2.0